antara aku, kau dan dia part 68 apartment fraud

assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh..

kali ini kita akan membahas mengenai salah satu bentuk penipuan yang baru pertama kali juga saya temui di desa ini, tentang penipuan mengenai apartemen. lucu ya, ternyata di negeri orang yang seperti ini masih ada yang suka tipu – tipu..

cerita ini murni pengalaman saya minggu lalu saja, semoga jadi pelajaran buat teman-teman semua. jadi begini ceritanya, saat ini saya tengah mencari apartemen yang bisa ditinggali 2 orang.  biasanya kita mencari di salah satu web yang menyediakan informasi mengenai apartemen dll. nah di salah satu iklan di web tersebut, disebutlah sebuah iklan apartemen murah meriah di tengah desa Innsbruck, 445 euro dengan fasilitas komplet, di tengah kota, bisa disewa kapanpun gak masalah. singkat cerita saya tertarik dengan apartemen itu, biasanya semua iklan yang sesuai dengan kriteria tak email juga sih..

berikut adalah balasannya  *dalam bahasa inggris versi google translate*

Dear prospective customer,
Thank you for your interest regarding the property in Innsbruck:
My apartment is located in Anichstraße 40 6020 Innsbruck, Austria. It has 2 rooms, 1 bathroom and 1 kitchen (45m²). I rent the apartment for at least 1 month and you can also stay there indefinitely.
The apartment is just like in the pictures, furnished and renovated. The additional costs (hot water, electricity, broadband internet, digital TV, dishwasher, microwave, fridge, washing machine, etc.) are included in the rental price. You have a parking space, the rent is 445 € / month. The deposit is 990 € and you will get it back if you decide to leave the apartment (you must notify me at least 30 days in advance). As for me, you can be sure that I will not ask you to leave the apartment.
You can use my furniture or use your own if you prefer. If you want to use your own, you have access to a large ventilated basement where you can store my furniture.
Now a little to myself so we can get to know each other better. My name is Felia Blaeri and I am 47 years old. I have a food shop in Barcelona where I work all the time and my husband works on a military ship. We do not have children, just a wonderful dog, so I have no problem with keeping pets.
My husband worked 10 years ago with the military in Innsbruck and we bought this apartment from the Ministry of the Military. I lived 3 years in Innsbruck and was then transferred back to Barcelona. The only inconvenience is that my profession does not allow me to leave Barcelona, Spain, not even for one day.

For me it is much better if you can understand me in English. I would like to learn English.

Best regards,

ketika saya bertanya kapan bisa melihat apartemen itu, si pengiklan tidak membalas. sebenarnya saya tau sih tempatnya di mana, lupa – lupa ingat gitu. keesokan harinya dapat email lagi dari si pengiklan :
Thank you for your reply!
At this moment I’m in Barcelona, Spain and can not be present to deal face to face.
I can make arrangements to rent the apartment through Airbnb ( airbnb.com ) which is an international company dealing specifically in rentals apartments, I used it in the past and I was very pleased.
I will explain how it works..
If you decide to proceed with this transaction, I will need :
Your phone number?
Full name?
The date you want to move in?
How many people are going to live in my apartment?
What term/length lease would you like ?
Then I will contact Airbnb company and they will start the process right away , Next you will receive a notification message from them containing all the instructions that you need to follow in order to complete the process and receive the keys. In order to view the apartment the Airbnb agent will call you to establish a meeting place. You will have an agent assigned once they receive the payment for the first month of rent and the refundable deposit.
Regarding the Payment it has to be completed before they release the keys to the renter, the payment is by bank wire transfer to Airbnb bank account( first month and the deposit ) they will hold and insure your money until you check the apartment and decide if you want to rent the place or not. The payment has to be completed in 24 hours from the moment you receive the invoice.(That is my insurance) because my biggest concern is that I must pay fees up front for their service .
You will be given a 2 days inspection period from the day you receive the keys and contract that you will only sign after you check the apartment for 2 days. During this period you can take a decision.If you will not be satisfied with the apartment the total amount will be refunded to you that same day. If you like the apartment then you will sign a contract, for the months or years that you want it for.. This is a year to year contract but if you just want it for 9 or 10 months, for example, you will sign it for that exact period.
Regards,
nah, karena saya tidak punya pengalaman dengan airbnb, maka saya putuskan untuk diskusi dengan Dd gimana baiknya mengingat Dd punya banyak pengalaman dengan airbnb. sejujurnya kami sudah merasa curiga jangan-jangan penipuan, dd menyarankan jangan transfer apapun sebelum beneran bisa melihat apartemennya dan sebaiknya tanya yang sudah pengalaman seperti lorenz atau mbak zizah..oke, akhirnya email itu saya balas dengan bahasa yang sesopan mungkin agar tidak menimbulkan kesan seakan-akan kami curiga *memang curiga sih* ..
minggu malam, akhirnya dibalas lagi, berikut balasannya :
Hello,
I confirmed your booking at Airbnb. Please check your email and confirm it to continue the process with them. You will receive further details from them soon.
Thank you ,
ndilalah saja baru beberapa saat setelah itu lorenz balas…dia juga curiga dengan email pertama yang saya peroleh dari si pengiklan karena sama-sama aneh. selang beberapa lama lorenz bilang itu penipuan. hah ? beneran ? dia kemudian mengirimkan link berikut :
lorenz juga bilang begini “the are the same – in terms of their content… cheap appartment; someone who is abroad and not able to give u keys; no visiting possible; airbnb involved — but airbnb can ONLY be involved if it runs via their website! So it seems that is some kind of fraud… but i have to admit that i never saw this before.”
ah come on,, padahal udah seneng bakalan bisa pindah ke apartemen tapi ternyata nyaris kena tipu dan ketika keesokan harinya saya cek lagi di web penyedia apartemen itu, ternyata iklannya sudah hilang…
dari cerita itu bisa disimpulkan beberapa modus fraud apartemen antara lain :
1. harga yang keterlaluan murah untuk lokasi di pusat kota dan fasilitas yang wow..
2. tidak mungkin melihat apartemen sebelum melakukan pembayaran
3. tidak mungkin bertemu face to face dengan si pengiklan
4. melibatkan pihak ketiga
intinya : ada barang, ada uang.. idiom dari negara kita sangat sakti untuk diterapkan di luar negeri..
mencari tempat tinggal di luar negeri tidak semudah kos-kosan di jogja 😦 tapi saya optimis insyaAllah pasti bisa dapat apartemen dalam waktu dekat ini.. aamiiin..
cukup sekian dan semoga bermanfa’at
berikut email terakhir dari si penipu
Hello,
Thank you for confirming your reservation. This is the first step from Airbnb proccess. You need to click on “Make Payment” and after that a page with the apartment posted on airbnb will appear. Next step you need to click in the right of the page , it’s a red button. You must open it and the complete with the billing details. Also if you want to change the reservation date you can do it by yourself under the red button in the right. After that Airbnb will inform you with more details. If you need any further information you can reach my on my personal email.
Thank you and i hope you like your new home !
# ps hari seninnya saya sempet ngecek alamat itu sebelum berangkat ke kampus dan ternyata memang alamat palsu..ah
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s